Intensiteiten van Dabrowski

Hanneke Reitsma

De komende weken zullen we deze pagina vullen met allemaal tips voor thuis om aan de slag te kunnen met behoeften van jullie kinderen ten aanzien van de intensiteiten (ook wel de overexcitabilities genoemd) van Dabrowski. Deze tips delen we ook via Facebook en Instagram.

Plaatjes en teksten van deze pagina mogen natuurlijk gedeeld worden. Echter wel graag met bronvermelding!

De pycho-motorische intensiteit

Hoe gaat het bij jullie thuis? Vliegen de kinderen al in de gordijnen? Wie wil je achter het behang plakken? Of komt iedereen juist tot rust nu er geen school is?

En hoe gaat het schoolwerk? Het kan zijn dat je kind heel moeilijk stil kan zitten tijdens het maken van zijn schoolwerk en continue blijft lopen. Of dat je kind het de laatste tijd lastig vindt om lichamelijk tot rust te komen als hij/zij wil slapen. Misschien hangt jouw kind wel de clown uit thuis. Dit kan allemaal heel intens aanwezig zijn.
Herken je dit? Wellicht heeft jouw kind nu meer uitdaging nodig op de psychomotorische intensiteit!

De zintuiglijke intensiteit

Kinderen met een sterke zintuiglijke intensiteit hebben zeer gevoelige zintuigen. Ze merken van alles op in hun omgeving; een sirene die voorbij komt, de geur van olijven als je over de markt loopt en een irritant labeltje in de trui. Deze kinderen kunnen vaak intens genieten van hun zintuigen. Genieten van lekker eten (en daar moeilijk mee kunnen stoppen), geraakt worden door mooie muziek of kunst bijvoorbeeld. Maar doordat hun zintuigen zo opmerkzaam zijn, kan er ook overprikkeling van de zintuigen optreden. Dan is opeens elk geluid, die sterke geur of de drukke omgeving te veel. Wanneer overprikkeling van de zintuigen optreedt zie dat vaak terug in een zeer kort lontje of de behoefte van een kind om zich terug te trekken.

Voor kinderen (en volwassenen) met een sterke zintuiglijke intensiteit is het de uitdaging om een goede prikkelbalans te vinden. Kinderen die bijvoorbeeld erg genieten van uitgesproken smaken en structuren maak je niet blij met aardappelpuree met zacht gekookte worteltjes, ze worden dan te weinig geprikkeld. Zij zullen misschien meer genieten van een pittige curry. Of kinderen die steeds met hun vingers overal aan zitten hebben vaak een sterke behoefte aan het voelen en ontdekken van diverse structuren. Het kan helpen om thuis een bak te maken met allerlei friemel-materiaal waar ze lekker in kunnen voelen. Je kunt deze bak vullen met kinetisch zand, rijst, verschillende soorten pastaā€™s of veertjes (of een mix van deze materialen). Het is per kind heel verschillend wat ze fijne structuren vinden en wat juist niet. Het is leuk om dat samen te ontdekken. De keuken is ook een ideale plek om volop met je zintuigen bezig te zijn. Mocht in deze tijd de verveling toeslaan, dan is er genoeg uitdaging te vinden in het ontdekken van je zintuiglijke intensiteit.

De beeldende intensiteit

De emotionele intensiteit