Jeugd & Ouders

Voor hoogbegaafde kinderen en jongeren

Als ouder wil je niets liever dan dat je kind thuis en op school lekker in hun vel zit. Soms kan het toch gebeuren dat je kind vastloopt. Als ouder en school ben je daarin een hele belangrijke schakel tot verandering. Onze visie op opvoeding is ook dat dáár de eerste stappen ondernomen kunnen en moeten worden. Jij bent als ouder immers de plek waar een kind zijn veiligheid mag vinden. Vanuit deze veilige plek mag je kind de vrijheid ontdekken om de wereld in te gaan.

En toch kan het zijn dat je alles geprobeerd hebt of het lukt gewoon niet en je ziet geen veranderingen bij je kind. Is je kind somber, (faal)angstig, heeft het moeite met emoties, is het depressief of lukt het (bijna) niet meer om naar school te gaan? Dan is jouw kind van harte welkom! We kunnen jouw kind begeleiden door bijvoorbeeld meer inzicht te geven in zichzelf (psycho-educatie) en wat zijn talenten zijn, aan de slag te gaan met.(faal)angst, depressie, negatief zelfbeeld en zingeving.

Ondersteuning

Diagnostiek

DIAGNOSTIEK

Begaafdheids-onderzoek

DIAGNOSTIEK

Didactisch onderzoek

Behandeling

BEHANDELING

Individuele
behandeling

BEHANDELING

Outdoor
programma

BEHANDELING

Huiskamer-
groep

BEHANDELING

LEF-
training

BEHANDELING

Extraleren

Bij vrijwel alle behandelvormen wordt de school in de nodige mate betrokken bij het traject. In alle gevallen worden ouders in meer- of mindere mate betrokken bij de behandeling. We verwachten van ouders een open en lerende houding tijdens het traject. Dat is soms best spannend en kwetsbaar, maar zo helpend voor het proces!

Doordat ouders en school betrokken zijn, werken we altijd vanuit het gehele systeem van het kind of de jongere. Het effect van de behandeling is dan het grootst.

Interesse in de Extralent-aanpak?

Voor ouders

Het opvoeden van (hoogbegaafde) kinderen is niet altijd makkelijk. Heb je thuis veel strijd en discussies? Is je kind vaak boos of somber? Vind je het moeilijk om je kind te begrijpen en op de juiste manier te begeleiden?

Heb je een heel slim kind thuis, maar kan hij nog niet zelfstandig douchen of zijn kamer opruimen? We zijn ervan overtuigd dat jij als ouder de eerste sleutel tot verandering kunt zijn voor je kind. Daarvoor is het belangrijk om te snappen op welke manier je je kind kunt begeleiden en met hem of haar kunt communiceren. We helpen je daar graag bij. Onze ervaring is dat we al in een paar sessies stappen kunnen maken. Het zal niet altijd even makkelijk zijn en soms confronterend, maar we zullen je goede toepasbare tips geven waar je in de loop van de tijd de vruchten van mag gaan plukken.

In een begeleidingstraject komen de volgende onderwerpen vaak aan de orde:

 • ┬áSpecifieke kenmerken van hoogbegaafdheid bij je kind en de rest van het gezin
 • Intens (be)leven; over de theorie van Dabrowski)
 • Omgaan met grenzen
 • Ruimte geven voor autonomie
 • Omgaan met fouten en gevoelens van onrecht
 • Zingeving
 • Executieve vaardigheden ontwikkelen
 • Hechting; hoe zijn we met elkaar verbonden?
 • Het verhaal van jou en je familie; de invloed van patronen/ervaringen van het verleden op het heden.
 • Waarden en overtuigen in de opvoeding
 • Hoe houden we onze relatie leuk als we onze intense kinderen opvoeden?

Impact

“Ik ben zo blij met de ondersteuning van Praktijk Extralent bij de gesprekken op school. We kunnen eindelijk stappen zetten met de school zonder het gevoel dat ik steeds me steeds de zeurouder voel.”

- Ouders B

Ondersteuning

Opvoed-
ondersteuning

Hoogbegaafdheid in Verbinding

Komt binnenkort

Passend
Onderwijs

Komt binnenkort

Interesse in de Extralent-aanpak?