Jeugd & Ouders

Voor hoogbegaafde kinderen en jongeren

Als ouder wil je niets liever dan dat je kind thuis en op school lekker in zijn vel zit. Soms kan het toch gebeuren dat je kind vastloopt. Als ouder (en/of school) ben jij een heel belangrijke schakel die kan leiden tot verandering. Onze visie op opvoeding is ook dat dƔƔr de eerste stappen ondernomen kunnen en moeten worden. Jij biedt als ouder immers de plek waar een kind zijn veiligheid mag vinden. Vanuit deze veilige plek mag je kind de vrijheid ontdekken om de wereld in te gaan.

Toch kan het zijn dat je van alles geprobeerd hebt, maar je geen veranderingen bij je kind ziet. Bij ons is jouw kind van harte welkom! Wij kunnen jouw kind begeleiden door bijvoorbeeld meer inzicht te geven in zichzelf (psycho-educatie) en wat zijn talenten zijn, aan de slag te gaan met (faal)angst, depressie, een negatief zelfbeeld en zingeving. Daarnaast behoort diagnostiek tot de mogelijkheden.

Ondersteuning

Diagnostiek

DIAGNOSTIEK

Begaafdheids-onderzoek

DIAGNOSTIEK

Didactisch onderzoek

Behandeling

BEHANDELING

Individuele
behandeling

BEHANDELING

Huiskamer-
groep

BEHANDELING

LEF-
training

Programma's

PROGRAMMA

Opvoed-
ondersteuning

TRAINING

Ouderschap
in Verbinding

LEZING

Hoogbegaafde Thuiszitters

In alle gevallen worden ouders in meer of mindere mate betrokken bij de behandeling. We verwachten van ouders een open en lerende houding tijdens het traject. Dat is soms best spannend en kwetsbaar, maar ontzettend helpend voor het proces!

Bij vrijwel alle behandelvormen wordt de school eveneens in de nodige mate betrokken bij het traject. Doordat ouders en school betrokken zijn, werken we altijd vanuit het gehele systeem van het kind of de jongere. Het effect van de behandeling is dan het grootst.

Interesse in de Extralent-aanpak?

Voor ouders

Het opvoeden van (hoogbegaafde) kinderen is niet altijd makkelijk. Heb je thuis veel strijd en discussies? Is je kind vaak boos of somber? Vind je het moeilijk om je kind te begrijpen en op de juiste manier te begeleiden?

Heb je een heel slim kind thuis, maar kan het nog niet zelfstandig douchen of zijn kamer opruimen? We zijn ervan overtuigd dat jij als ouder de eerste sleutel tot verandering kunt zijn voor je kind. Daarvoor is het belangrijk om te snappen op welke manier jij je kind kunt begeleiden en met hem of haar kunt communiceren. We helpen je daar graag bij. Onze ervaring is dat we al in een paar sessies stappen kunnen maken. Het zal niet altijd even makkelijk zijn en soms confronterend, maar we zullen je goede toepasbare tips geven, waar je in de loop van de tijd de vruchten van mag gaan plukken.

In een begeleidingstraject komen de volgende onderwerpen vaak aan de orde:

 • specifieke kenmerken van hoogbegaafdheid bij je kind en de rest van het gezin;
 • intens (be)leven (over de theorie van Dabrowski);
 • omgaan met grenzen;
 • ruimte geven voor autonomie;
 • omgaan met fouten en gevoelens van onrecht;
 • zingeving;
 • executieve vaardigheden ontwikkelen;
 • hechting (hoe zijn we met elkaar verbonden);
 • het verhaal van jou en je familie; de invloed van patronen/ervaringen van het verleden op het heden;
 • waarden en overtuigingen in de opvoeding;
 • hoe houd je de relatie met je partner leuk, terwijl jullie intense kinderen opvoeden?

Impact

“Ik ben zo blij met de ondersteuning van Praktijk Extralent bij de gesprekken op school. We kunnen eindelijk stappen zetten met de school zonder dat ik me steeds de zeurouder voel.”

- Ouders B

Ondersteuning

BEGELEIDING

Opvoed-
ondersteuning

TRAINING

Ouderschap in Verbinding

Passend
Onderwijs

Interesse in de Extralent-aanpak?