Lezing

Hoogbegaafdheid en (Ontwikkelings)Trauma

Uitverkocht!

Helaas zijn er voor deze lezing geen tickets meer beschikbaar. Maar er is ook goed nieuws: door de grote interesse zijn wij al bezig met toekomstige (webinar) edities.

Laat bij interesse dus vooral je gegevens achter via het formulier onderaan deze pagina. (En wie weet komt er nog een plekje vrij voor deze editie)

Praktijk Extralent is hoofdsponsor van:

Lezing door Hanneke Reitsma

Brede kijk op ontwikkelingstrauma

Het thema hoogbegaafdheid en (ontwikkelings)traum verdient meer aandacht, omdat het vaak onvoldoende wordt herkend, ook binnen ‘de wereld van hoogbegaafdheid’. Schooltrauma is een vorm van ontwikkelingstrauma. Echter, tijdens deze lezing kijken we vanuit een brede scope naar ontwikkelingstrauma. Naar de oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen hiervoor.

Verwacht je een quick-fix? Dan ga je zeker teleurgesteld worden. Het is immers zeer complexe materie, waarbij oplossingen nodig zijn vanuit verschillende systemen.

Krijg antwoorden op vragen als:

  • Waarom lijken hoogbegaafden gevoeliger voor het ontwikkelen van trauma, en hoe kun je ontwikkelingstrauma herkennen?
  • Wat is ontwikkelingstrauma, en welke uitingsvormen komen we tegen bij hoogbegaafden?
  • Hoe kan hoogbegaafdheid niet alleen een risico, maar ook een kracht zijn in het omgaan met trauma?
  • Wat vraagt een traumasensitieve aanpak van professionals en opvoeders, en hoe kun jij hierin een verschil maken?

Hoogbegaafdheid is op zichzelf geen risicofactor voor het ontwikkelen van trauma. Sterker nog, het kan juist een compenserende kracht zijn, ook bij het verwerken van trauma. Tegelijkertijd vraagt de vaak intense beleving en grote autonomie van hoogbegaafden om specifieke aandacht, zodat zij zich veilig en gezien voelen.

Voor wie?

Deze lezing is interessant voor ouders, leerkrachten en zorgprofessionals die betrokken zijn bij hoogbegaafden en dieper willen begrijpen hoe zij hen beter kunnen begeleiden. Samen onderzoeken we hoe jij kunt bijdragen aan een omgeving waarin ontwikkeling en herstel mogelijk zijn.

Door wie?

De training wordt gegeven door Hanneke Reitsma, eigenaresse van de praktijk. Ze heeft veel kennis en ervaring in het opvoeden van hoogbegaafde kinderen en het begeleiden van ouders in de opvoeding. Ze gebruikt diverse theorieën als uitgangspunt voor therapie en de coaching van ouders. Ze weet deze heel dichtbij te brengen en ze te vertalen naar concrete acties en adviezen. Dit doet ze op een respectvolle, oordeelvrije manier, met humor, met lef om te spiegelen en door af en toe een liefdevolle schop onder de kont uit te delen.

Waar (Nieuwe locatie!)

Zonneoord Groot
Zonneoordlaan 17 in Ede

Wanneer

Dinsdag 11 maart 2025
19:00 - 21:00 uur (inclusief pauze)

Aanmelden

Helaas zijn er geen tickets meer beschikbaar.

Opgeven?

We zijn bezig met het plannen van een nieuwe editie van deze lezing. Wil jij deze meemaken? Zorg dan dat je op de wachtlijst komt!

Wachtlijst

Laat hieronder de nodige informatie achter zodat wij jou op de hoogte kunnen stellen van een nieuwe editie!