Lezing: Hoogbegaafde Thuiszitters

Praktijk Extralent is hoofdsponsor van:

Lezing door Helga Bongers & Aafke Sanders

Hoe school te veel kan worden…

(Potentiële) hoogbegaafde thuiszitters

Ben jij ouder van een hoogbegaafde thuiszitter of schoolzoeker? Ben jij behandelaar, coach of onderwijsprofessional en kom jij in je dagelijks werk in aanraking met (dreigend) schooluitval van hoogbegaafde kinderen en jongeren? Dan is deze lezing zeker iets voor jou.

Gedeeltelijk of dreigend school uitval gaat vaak gepaard met veel zorgen. Zorgen van de ouders, zorgen van de school, zorgen van het kind. Ook levert deze situatie veel stress op voor alle betrokkenen. Stress die vaak al jaren voorafging aan de schooluitval. ‘Ineens’ komt daar het moment dat alles te veel is en het kind niet meer (volledig) naar school kan. Hoe kan dat eigenlijk? En waarom kan dit kind ineens niet meer de dingen doen, die het eerst wel kon? Wat zijn nog reële verwachtingen? Wat is er nodig? Welke behoefte heeft het kind en alle betrokkenen die om dit kind heen staan? Zijn die ouders nou echt zo’n moeilijke mensen?

We kunnen zo nog een hele lijst met vragen opsommen die naar boven komen in zo’n situatie. Schooluitval is altijd complex. Het vraagt veel geduld, aandacht en zorg voor alle betrokkenen om zicht te krijgen op wat er nodig is. Daar is geen pasklaar antwoord op te geven.

Met alle kinderen die we hier al hebben mogen ontmoeten, beginnen we een steeds helderder beeld te krijgen van wat aanleidingen zijn tot schooluitval en wat werkt om kinderen weer tot groei te brengen, gebruik makend van hun eigen veerkracht. We weten welke factoren nog meer van invloed zijn op schooluitval en hoe we in samenwerking met alle betrokkenen maatwerk kunnen leveren voor deze kinderen en jongeren. Niet met als doel een kind zo snel mogelijk weer terug naar school te krijgen, maar juist om samen te ontdekken wat passend is.

Om te kunnen duiden waarom, hoe en wanneer wij bepaalde stappen zetten, hebben wij een model ontwikkeld. Met behulp van dit model kunnen we de gesprekken voor en met deze kinderen en jongeren beter vormgeven. Betrokkenen snappen daardoor beter wat er aan de hand is en wat er vervolgens nodig is. In de tijd gezien veranderen ook de behoeften en deze hebben dus monitoring nodig. Zo blijft het maatwerk passend. Tijdens deze lezing vertellen we je over dit model en leggen we aan de hand van praktijkvoorbeelden uit hoe we dit model toepassen in de dagelijkse praktijk. Praktijkvoorbeelden van deelnemers kunnen ook (kort) ingebracht worden tijdens deze middag.

Dus, heb jij in je werk of privé te maken met thuiszitters (of onderwijszoekers) en ben je nieuwsgierig naar onze inzichten? Kom dan in de Week van de Hoogbegaafdheid naar Praktijk Extralent voor deze inspirerende lezing!

Wanneer

Woensdag 13 maart 2024
14:00 tot 16:00

Waar

Praktijk Extralent
Oude Bennekomseweg 3, Ede

Aanmelden

De kosten zijn € 25 per persoon en
aanmelden kan via een e-mail naar
info@praktijkextralent.nl

Opgeven?

Wij hebben momenteel nog geen nieuwe editie van deze lezing gepland.

Klik op de knop hieronder om je via het contactformulier op de wachtlijst te laten plaatsen. Zodra er een nieuwe datum bekend is, nemen wij contact met je op.

Huiskamergroep

Binnen onze doelgroep waarin we werken met hoogbegaafden zien we een toename van het aantal thuiszitters. In veel van die gevallen staat de school voor de moeilijke uitdaging in de onderwijs- en ontwikkelbehoefte voorzien van deze jeugdigen. Voor een thuiszitter is school te veel geworden. Dit heeft grote gevolgen voor het welbevinden van de hoogbegaafde jeugdige en het gezin waar deze opgroeit. Praktijk Extralent biedt met de Huiskamergroep een plek voor (potentiële) thuiszitters op het moment dat zij niet of niet volledig naar school kunnen.