7 tips voor een onvergetelijke vakantie

Hanneke Reitsma

Lang leve de vakantie?!

De vakantie is in zicht en voor sommigen al begonnen. Een heerlijke tijd waar je maanden van tevoren naar uitkijkt. Nu is het zo ver! Iedereen is er aan toe; de kinderen zijn moe, vliegen elkaar voortdurend in de haren en de lontjes die vorige week nog heel kort waren, zijn er nu √ľberhaupt niet meer. De agenda van afgelopen weken stond vol met afsluitende activiteiten, voorspeelmiddagen, uitvoeringen en kinderfeestjes. Geen wonder dat iedereen wel een beetje aan het einde van zijn Latijn is.

Maar nu begint dan die vakantie waar iedereen zo naar toe heeft geleefd. Hoe zorg je er nou voor dat die vakantie gaat slagen en dat je over 6 weken daar met een goed gevoel op terug kunt kijken? Vanmorgen had ik een coachingsgesprek waarbij ik het met ouders had over de vakantie en hoe ze die goed door kunnen komen met hun hoogbegaafde kinderen. Nu zijn er vast wel meer ouders die zich dat afvragen. Daarom heb ik wat tips voor je op een rijtje gezet:

1. Haal herinneringen op

Een ideale manier om in een goede vakantiestemming te komen is om herinneringen aan vorige jaren op te halen. Bekijk samen de foto’s, vertel aan elkaar hoe je die tijd beleefd hebt en wat je sterkste herinneringen zijn. Waar kinderen ook intens van kunnen genieten zijn jouw verhalen van vroeger toen je nog een kind was. Bij mij hangen ze altijd aan mijn lip als ik ze over vroeger vertel. Bijvoorbeeld over de perikelen van mijn ouders bij het opzetten van de voortent, of hoe we midden in de nacht heel stilletjes de straat uit reden op weg naar Frankrijk.

2. De voorpret

Een heel essentieel onderdeel van de vakantie is de voorpret. Of je nou weg gaat of niet, je kunt samen plannen maken voor de vakantie. Misschien ben je geneigd om deze plannen zelf te maken of samen met je partner, maar realiseer je dat kinderen er van genieten als je ze daarin betrekt. Verken bijvoorbeeld de omgeving van je vakantiebestemming en bekijk wat er te doen of te zien is.  Bespreek met je kinderen wat hen aanspreekt. Verheug je daar samen op! Een nieuwe omgeving is namelijk ook een ideale gelegenheid om op een ontspannende manier tegemoet te komen aan de altijd aanwezige leerhonger van je kinderen.

3. Het inpakken

Een ander deel van de voorpret wordt door ouders vaak meer als voor-stress gezien, maar die stress kun je wel omdenken naar voorpret. Ik heb het dan over het inpakken. Bespreek met je kinderen wat er allemaal gedaan moet worden voordat je op vakantie kunt gaan, maak samen een lijst bijvoorbeeld. Laat ze vervolgens meedenken over hun eigen aandeel daarin. Geef ze verantwoordelijkheden die bij hen passen. Je gaat immers samen op avontuur! Je kunt een kind van vier jaar bijvoorbeeld mee laten helpen met het sorteren van de was en zijn eigen onderbroeken en toiletspullen laten klaarleggen. Een ouder kind kun je lunchpakketten laten maken of een lekkere salade voor onderweg. Geef elk kind bijvoorbeeld een eigen tas die gevuld mag worden met speelgoed, boeken en knuffels van thuis. Deze spullen geven gelijk ook weer een vertrouwd gevoel op de plaats van bestemming. Probeer de stress te voorkomen door op tijd te beginnen. Schiet je dan toch in de stress, want ja, we blijven mensen, realiseer je dan dat de kinderen deze stress meevoelen en dat dit terug te zien is in hun gedrag. Heb je vervelende kinderen tijdens het inpakken, check dan even hoe gestrest jij bent. Kijk of je ze kunt betrekken bij het proces zodat ze zich niet hoeven te vervelen als jij door het huis rent om alles te verzamelen. Houden je kinderen van lezen? Overweeg dan om een e-reader mee te nemen. Met een abonnement of via de online bibliotheek kun je onbeperkt boeken lezen in de vakantie en het scheelt je een hoop gesjouw.

4. De reis

Gaan jullie een lange reis maken, dan komt er vaak wat meer bij kijken. Sommige kinderen zijn zich heel bewust van de gevaren van zo’n grote reis. Ze realiseren zich bijvoorbeeld dat een vliegtuig kan neerstorten, er een ongeluk met de auto kan gebeuren… Je kunt het vaak zo gek niet bedenken of de scenario’s zijn door hun hoofd gegaan. Geef ruimte voor de angsten die daarmee gepaard kunnen gaan. Ga in gesprek met je kinderen en laat ze de worst case scenarios maar opnoemen. Je kunt ze maar beter bespreekbaar maken, zodat je ze daarna voor hen en met hen in het juiste perspectief kunt zetten. Hierna kun je ruimte maken voor de fijne gedachten die bij de reis horen en wat je samen kunt doen om de reis zo leuk mogelijk te maken. Het helpt als kinderen iets kunnen doen op een spannend moment tijdens de reis. Laat je kind bijvoorbeeld foto’s maken van het opstijgen als je met het vliegtuig gaat of laat hem foto’s vanuit de auto maken. Neem spelletjes mee voor onderweg die ze zelf kunnen spelen. Bespreek van te voren ook de duur van de reis, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten. Hak deze tijd bijvoorbeeld in stukken en vier samen de tijd die verstreken is door op een leuke manier te pauzeren. Zelf maak ik altijd een tas klaar voor de kinderen waar ik een paar kleine cadeautjes in doe, (doe-boek, luister CD, spelletje) een klein trommeltje met iets lekkers en een eigen-speciaal-voor-de-vakantie-gekochte-bidon. Mijn ervaring is dat je daardoor geen gezeur krijgt over eten en andere toestanden onderweg; ze mogen het immers zelf regelen. Na elke 3 uur mogen ze een cadeautje uitpakken en wordt het trommeltje en het drinken weer aangevuld.  Zorg dat je tijdens de pauzes ruimte geeft om lekker te bewegen. Laat de kinderen even rennen, springen en zich moe maken. Je kunt beter iets langer pauze houden en daarna weer fris verder, dan met kinderen op weg gaan die hun energie nog kwijt moeten.

5. Op vakantie

Als je eenmaal bent aangekomen op je bestemming wil je eigenlijk direct in de geniet-modus. Hoe vaak is het niet dat er tijdens die eerste vakantiedagen ruzietjes ontstaan? Dit heeft ermee te maken dat iedereen moet wennen; wennen aan elkaar, wennen aan een nieuw ritme, wennen aan de plek en temperatuur wellicht. Maak dit van tevoren bespreekbaar en calculeer deze tijd van wennen ook in. Plan dus niet alle dagen vol vanaf dag 1. Bespreek elkaars verwachtingen en houdt daarin rekening met ieders behoefte. Verwachtingen-management noem ik dat. Vertel dat jij ook rust nodig hebt op vakantie en dat je daarom niet altijd bereikbaar bent voor activiteiten. Dit vergt oefening voor iedereen. Begin daar op tijd mee; leer ze thuis al omgaan met uitgestelde aandacht. Stel dat de kinderen het liefst elke dag met jou in het zwembad liggen en jij liever je stapel boeken uitleest, maak dan afspraken over de momenten dat je iets samen doet en wanneer de kinderen zichzelf moeten vermaken.

6. En die intense emoties dan?

Als je op vakantie bent heb je vaak wat meer publiek bij je opvoedkundige momentjes. De neiging die je misschien hebt is om je te schamen voor de driftbui van je kind, omdat de hele camping kan meegenieten (‚Äúwat zullen ze wel niet denken?‚ÄĚ). Probeer je daar toch zo min mogelijk iets van aan te trekken en reageer zoals je thuis ook zou reageren. Je kunt wel aan je kinderen uitleggen dat je op een camping of vakantiepark wat meer rekening met elkaar moet houden en dat anderen last kunnen hebben van harde geluiden (net zoals jij dat zelf wellicht hebt). Spreek bijvoorbeeld met je kinderen een plek af waar ze weer rustig kunnen worden als ze heel luidruchtig zijn (in hun boosheid). Wanneer zo‚Äôn moment zich dan voordoet, kun je ze naar die plek begeleiden zonder dat dit direct een straf is. Ben ook mild voor jezelf als het een keer escaleert, de vakantie hoeft niet perfect te zijn. Iedereen mag ook een keer een dipje hebben.

7. Geniet! Less is more

Vakanties zijn prachtige momenten om herinneringen en tradities te maken. Ga op zoek naar tradities die bij jouw gezin horen. Wij hebben bijvoorbeeld de traditie dat we minimaal 1 avond in de vakantie naar een stadje gaan en daar blijven totdat het donker is. Bij terugkomst op de camping of in het huisje gaan we dan nog wat eten en drinken en gezellig samen zijn. De kinderen liggen dan rond middernacht pas op bed. Dit doen we nu al vanaf dat onze oudste 3 jaar is. Onze kinderen kunnen zich deze momenten nog erg goed herinneren. Ik ben er van overtuigd dat ze dit over 20 jaar nog weten. Het genieten kan dus in kleine dingen zitten. Je hoeft niet elke dag op pad te gaan en dure activiteiten te organiseren. Een bezoek aan een stad, een wandeling in het bos, een mooie fietstocht of een bezoek aan een speeltuin; het is allemaal gratis en je kunt er toch veel uithalen. De persoonlijke aandacht, de tijd samen, het samen genieten en verwonderen, is onbetaalbaar!

Ik wens jullie allemaal een fijne en ontspannende vakantie toe!