Outdoor programma

Extralent in actie!

Uit je hoofd, in je lijf. Voelen, doen, actie, moed tonen, grenzen leren voelen, emotieregulatie, executieve vaardigheden trainen. Dat staat allemaal centraal bij ons Outdoor programma. Dit programma is namelijk gericht op fysiek aan de slag gaan met je hulpvraag; belevings- en ervaringsgericht leren en trainen. Dat alles onder de deskundige (een-op-een) begeleiding van Pim en Tom.

Hulpverlening en behandeling heeft bij veel instellingen vaak een groot cognitief component. Wij geloven dat er meer nodig is en werken daarom binnen de behandeling in onze praktijk al steeds vanuit de 6 breinprincipes. Voor sommige kinderen en jongeren komt dan nog steeds het fysieke leren te weinig aan de orde. Voor deze groep hebben we het Outdoor programma opgezet. Boksen, parcours afleggen, krachttraining, samenwerken; het komt allemaal aan bod. De resultaten en reacties zijn tot nu toe boven verwachting!

Spierpijn

“Ik had de eerste paar keer enorm veel spierpijn, omdat ik steeds over mijn eigen grenzen ging. Nu leer ik beter te luisteren naar mijn eigen lichaam en durf ik eerder mijn grenzen aan te geven.”

- S. 14 jaar oud

Waarom dit programma?

(Hoog)begaafden zitten veel ‘in het hoofd’. Daardoor kunnen ze moeilijker bij hun gevoel komen, grenzen van het lichaam aanvoelen en omgaan met emoties. Om hoofd en lijf beter te kunnen laten samenwerken, is het nodig om meer ‘in het lijf’ te komen. Sommige kinderen en jongeren vinden het moeilijk vinden om ‘in beweging te komen’, ook voor hen is dit programma een zeer waardevolle aanvulling op de behandeling.

Vaak is het Outdoor programma een aanvulling op het totale behandeltraject binnen praktijk Extralent. In sommige gevallen is het een op zichzelf staand programma. Tijdens een intakegesprek krijg je hier duidelijkheid over en kan jouw kind aangemeld worden voor dit programma als dit passend blijkt bij de hulpvraag.

Praktische informatie

Het Outdoor programma bestaat uit acht momenten. Er zijn twee groepen op woensdagochtend . Iedere sessie duurt ongeveer 1,5 uur. Het programma wordt geleid door twee (mannelijke) gecertificeerde begeleiders die we hebben ingevlogen vanuit Buitenhorst. Zij hebben, naast ervaring met autisme, ook ervaring met onze doelgroep. De outdoor sessies vinden (logischerwijs) buiten plaats op een veld, dichtbij de praktijk.

Het programma wordt volledig en individueel afgestemd op jouw kind. Een groep bestaat uit twee tot drie jeugdigen per twee begeleiders. Iedere jeugdige is tevens gekoppeld aan een van de behandelaren van Extralent. Die behandelaar blijft gedurende het traject aanspreekpunt en eindverantwoordelijke voor het gehele proces van de behandeling en de doelen. Het Outdoor traject is dus een onderdeel van het gehele traject dat in onze praktijk wordt doorlopen.

Kosten en vergoedingen

Dit traject is onderdeel van het totale behandeltraject en valt daarom in de meeste gevallen onder de vergoede zorg (ZIN of PGB). Een enkel Outdoor traject volgen is niet (meer) mogelijk. 

Zelfvertrouwen

“Ik voel mij nu veel fitter, zelfverzekerder en heb meer vertrouwen in wat ik kan. Eerst vond ik de gymlessen verschrikkelijk, nu krijg ik daar ook meer zin in!”

- J. 11 jaar oud

Klaar om in actie te komen?