Contextuele therapie: de boom als metafoor

De omgeving

De omgeving waarin de boom staat zegt veel over hoe we naar de boom kijken. Hoe staat deze boom ten opzichte van andere bomen, zijn omgeving? Welke plek heeft ‘ie? Hoe is deze plek? Doet het recht aan de boom? Kan het soort er overleven? Hoe zichtbaar is de boom? In welk weer verkeert de boom en wat is het klimaat? Het seizoen kan iets vertellen over de levensfase waarin jij je bevindt. Dus als we het verder naar jou vertalen. Ben je op je plek? Hoe zijn de omstandigheden waar je je in bevindt of moeten die geoptimaliseerd worden?

De wortels

Hoe en waarin ben jij geworteld? Sta je stevig? Uit wat voor gezin kom je en welke plek neem je in binnen je gezin van herkomst en je huidige gezin? We gaan samen op zoek naar diepgewortelde overtuigingen die jij hebt meegekregen in je opvoeding. Hoe deze je helpen of belemmeren.

Daarnaast hebben wortels ook voeding nodig die ervoor zorgt dat de hele boom kan groeien. We gaan op zoek naar wat jij nodig hebt, wat jou voedt. Wat heb je nodig? Thema’s als loyaliteit, opgelopen te kort, balans van geven en nemen en rechtvaardigheid komen hierbij aan de orde.

De stam

De stam is het centrale deel van de boom. Dat deel vergelijken we met jouw identiteit, je essentie. Die bestaat uit jouw emoties, je normen, waarden en drijfveren. Eigenlijk met  alles wat gaat over wat jou overeind houdt in het leven. Wat maakt dat jij jij bent. Daarbij kijken we ook naar de beschadigingen in de bast. Wat heeft jou in je leven beschadigd en wat voor invloed heeft het op wie je nu bent?

De vrucht

De mate waarop een boom vrucht draagt zegt iets over de omstandigheden waar de boom zich in bevindt. Het zegt niet zo zeer iets over de potentie van de boom. Een appelboom krijgt in potentie appels aan zijn boom. Zo niet, dan gaat er ergens iets mis. Zo is het ook met jou. Komen jouw talenten niet goed tot bloei of weet je niet goed wat je talenten zijn, dan helpt het om wat verder naar je talenten te gaan kijken. Talenten zijn dingen die je van nature doet, die moeiteloos gaan en waar je energie van krijgt. Ze komen naar voren in activiteiten waar je batterij van oplaadt en waarbij je helemaal je authentieke zelf kunt zijn.

De vrucht zegt ook iets over je kinderen (als je die hebt). Wat wil je ze meegeven in hun leven van jezelf?

De kruin

De kruin staat voor je denken. Dit heeft dus te maken met je cognitieve capaciteiten, maar ook met je creatief en associatief vermogen (alle vertakkingen die je kan maken). En mogelijk ook je piekergedachten, belemmerende overtuigingen over jezelf (en anderen), angsten. Bij hoogbegaafden is het deel ‘denken’ vaak heel groot. De verbinding met de stam (voelen) is voor sommigen moeilijk om te maken. Daardoor komt de voeding die vanuit de wortels wordt opgenomen niet terecht waar het hoort. De boom is niet levensvatbaar. We gaan dus kijken hoe je alle delen van de boom met elkaar kunt verbinden, zodat alle delen de boom als geheel in balans houden.