Hanneke Reitsma

Over Hanneke

  • Oprichtster en eigenaresse
  • MA Contextueel therapeut i.o.
  • SKJ Jeugd- en gezinsprofessional
  • Specialist hoogbegaafdheid, uitzonderlijk begaafd (IQ 145+)
  • Onderwijsexpert
  • Specialismen: Systemische en contextuele hulpverlening, HB en ASS

Ik ben Hanneke Reitsma, vrouw van Sietze en moeder van Eline en Matthijs. Ik ben eigenaresse van Praktijk Extralent die ik eind 2016 heb opgericht.

Als mensen aan mij vragen wat ik nou precies doe is dat eigenlijk niet in één woord te vatten. Ik heb een onstilbare honger en nieuwsgierigheid naar de mens. Daarom volg ik al jaren allerlei opleidingen, trainingen, cursussen en masterclasses en lees ik heel veel. Hier word ik echt blij van en het houdt me scherp. Momenteel volg ik de Master tot Contextueel therapeut.

Daarnaast geef ik (samen met Arrianne) leiding over ons team, coach ik volwassenen en kinderen, begeleid ik ouders in de opvoeding, train ik scholen, coach ik mijn collega’s en ontwikkelen we samen nieuw materiaal. Enorm divers dus, heerlijk! In die diverse rollen werk ik vanuit het systemische en contextuele gedachtegoed. Zicht krijgen op waar je vandaan komt, wat je hebt meegekregen in je leven en hoe dat nu invloed heeft op wie je bent en wat je doet vind ik buitengewoon fascinerend.

Bovendien kan ik erg genieten van de contacten met al deze mensen. Verbinding maken, gesprekken voeren van hart tot hart, de mens zien achter het verhaal of het gedrag. Naast iemand mogen staan en mee mogen lopen in een proces waarbij diegene meer inzicht krijgt in zichzelf.

Zelf ben ik ook door zo’n proces gegaan, waardoor ik meer inzicht heb gekregen in wie ik ben en hoe in in elkaar zit. Ik raakte in 2013 burn-out en snapte niet hoe mij dat kon overkomen. Later leerde ik dat mijn norm niet de gangbare norm was, dat mijn lat onbewust steeds zeer hoog lag. Ik ging voorbij aan mijn behoeften en de signalen die mijn lichaam gaf.

Vervolgens ontdekten we dat onze beide kinderen hoogbegaafd zijn. Op school en in de opvoeding ondervonden (en ondervinden) we daar de nodige uitdagingen door. Steeds ontdek ik weer dat kinderen werken als een spiegel; die is soms pijnlijk, vaak fijn en in ieder geval vol herkenning! Door dit proces heb ik in mijn eigen leven ook de positieve kanten mogen ontdekken van hoogbegaafdheid. Ik kan bijvoorbeeld erg genieten van mijn zintuigen (koken, muziek maken, kunst) en ik kom tot rust in de stilte en in de natuur. Ik heb geleerd dat ik analytisch ingesteld ben, snel verbanden leg, kan werken vanuit mijn intuïtie en dat ik gevoelig ben. Out-of-the-box denken doe ik van nature, hierin zie je iets van mijn creativiteit.

Ik ben dankbaar voor de lessen die ik in mijn eigen leven heb mogen leren, nog dagelijks leer en dat ik die weer mag doorgeven. Bang voor hobbels en kuilen in de weg ben ik niet zomaar meer. Groei ontstaat door het bewandelen van die weg. Misschien kom ik jou onderweg wel een keer tegen.