Hanneke Reitsma

Ik ben Hanneke Reitsma, vrouw van Sietze en moeder van Eline en Matthijs. Eind 2016 heb ik Praktijk Extralent opgericht.

Als mensen aan mij vragen wat ik nou precies doe is dat eigenlijk niet in één woord te vatten. Ik ben opgeleid als leerkracht, als kindercoach en hoogbegaafdheidsspecialist. Afgelopen jaren heb ik allerlei soorten trainingen, cursussen en masterclasses gevolgd. Ik heb veel gelezen en bestudeerd en doe dat nog steeds.

Wie ik ben, is een zoektocht geweest. Ik ben in 2000 begonnen als leerkracht in het basisonderwijs. Ik heb daar 14 jaar met veel toewijding gewerkt. Ik genoot van mijn werk; ik kon verbinding maken met kinderen, ook (en misschien wel juíst) als ze niet de braafsten van de klas waren. Ik gaf me volledig, aan ouders, kinderen, mijn collega’s en daarnaast privé nog aan mijn gezin, kerk, vrienden, familie etc. Alles voor een 10. Zo hoorde dat toch? Dat resulteerde in 2013 in een burn-out. Nooit gedacht dat mij dat zou overkomen, ik schaamde me kapot! Toen ik in mijn herstelperiode weer probeerde te re-integreren in het onderwijs liep ik vast. Ik kon niet meer binnen de hokjes kleuren, doen wat me werd opgedragen als ik er niet achter stond. Ik kon mezelf er niet meer in kwijt. Ik heb toen een vrij rigoureuze keuze gemaakt door ontslag te nemen. Daarna was ik thuis bij de kinderen en ik had opeens tijd voor creativiteit, veel lezen. Ik bakte in die tijd elke dag brood met mijn zelfgemaakte zuurdesem. Ik maakte muziek. Ik voelde dat ik kon léven. Ik voelde tegelijkertijd de drang om te groeien en ontwikkelen. Praktijk Extralent is ontstaan uit deze ‘groei-kracht’. 

Ook via onze kinderen heb ik mezelf beter leren kennen. Het begon ermee dat ze allebei hoogbegaafd bleken en dat we daar de nodige uitdagingen door ondervonden. Ze zijn een spiegel voor mezelf; soms pijnlijk, vaak fijn en wat een herkenning! Omdat ik de neiging heb altijd te willen snappen hoe iets in elkaar zit, heb ik me gestort in de thematiek rondom hoogbegaafdheid. Daarbij kwamen ook thema’s als hoogsensitiviteit, verbinding, schaamte, kwetsbaarheid, perfectionisme, autonomie en loslaten naar boven. Deze thema’s raken steeds meer verweven met mijn ‘zijn’, waardoor ik het kan uitdragen van binnenuit.

Gaat mijn leven nu dan altijd perfect? Nee zeker niet! Gelukkig maar, want door de hobbels en kuilen in de weg heb ik tot nu toe het meest mogen leren en kunnen groeien.

Inmiddels geef ik (samen met Arrianne) leiding over ons team, coach ik volwassenen en kinderen, begeleid ik ouders in de opvoeding, train ik scholen, train ik mijn collega’s en ontwikkel ik nieuw materiaal. Enorm divers dus, heerlijk! Ik ben analytisch sterk, leg snel verbanden, werk vanuit mijn intuïtie en ben gevoelig. Out-of-the-box denken doe ik van nature, hierin zie je mijn creativiteit. Ja, ik heb veel kennis en ervaring opgedaan, maar ik heb het ook leren voelen waardoor het leeft in mij.

Mijn kinderen, collega’s, leerkrachten, mensen om mij heen wil ik dat ook meegeven. Leef vanuit je talenten, je passie, je waardes, je gevoel. Dan kan je uitdelen van jezelf aan de mensen om je heen!