De moed om jezelf te zijn: Hoogbegaafdheid en de kracht van autonomie

Hanneke Reitsma

Heb je ooit het gevoel gehad dat je keuzes maakt die eigenlijk niet echt de jouwe zijn? Dat je dingen doet omdat het zo hoort of omdat anderen het van je verwachten? Voor veel hoogbegaafde volwassenen is autonomie een diepe en natuurlijke behoefte. Tegelijkertijd is het (durven) gaan staan in die autonomie een complex proces, het raakt aan de kern van wie je bent: je identiteit, je kwetsbaarheid en de moed om jezelf volledig te laten zien.

Echte autonomie vraagt om meer dan onafhankelijkheid. Het draait om innerlijke vrijheid: keuzes maken die in lijn zijn met jouw waarden en behoeften, in plaats van je te laten leiden door verwachtingen van buitenaf. Maar hoe kun je autonoom handelen als je niet weet wie je werkelijk bent? Authentiek leven en autonomie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In dit artikel onderzoeken we hoe je als hoogbegaafde volwassene sterker kunt staan in wie je bent en jouw eigen pad kunt bewandelen.

Autonomie en authenticiteit

Autonomie en authenticiteit worden vaak in één adem genoemd. Het zijn bovendien tegenwoordig echte hype woorden. Ze overlappen op belangrijke punten, maar verschillen ook wezenlijk. Maar wat betekenen ze nou eigenlijk?

  • Innerlijke vrijheid en identiteit: Beide concepten gaan over trouw blijven aan jezelf. Bij autonomie uit zich dat in je vermogen om keuzes te maken en verantwoordelijkheid te dragen. Authenticiteit richt zich meer op het zichtbaar zijn van jouw identiteit, ongeacht wat je doet.
  • Proces versus toestand: Gaan staan in je autonomie is een dynamisch proces van voortdurend keuzes maken. Authenticiteit is meer een staat van zijn: het jezelf laten zien zoals je bent, zonder maskers.
  • Reactie op externe druk: Autonomie richt zich expliciet op het balanceren van externe invloeden en innerlijke vrijheid. Authenticiteit bestaat ook onder druk: het draait om trouw blijven aan jezelf, zelfs als de omgeving andere verwachtingen heeft of druk op je uitoefent.

De kracht van autonomie ligt in het maken van keuzes die jouw authenticiteit respecteren. Zonder authenticiteit voelt autonomie leeg: je kunt wel zogenaamd vrij handelen, maar als je niet weet wie je bent, weet je niet waarvoor je kiest en waar je naar handelt.

De rol van je verleden

Je ideeën over wat je kan, mag en wil doen beginnen vaak al in je jeugd. De manier waarop je ouders met je omgingen, de mate van hun fysieke en emotionele aanwezigheid, wat ze van je verwachtten en hoe je geleerd hebt om met conflicten en emoties om te gaan, vormen de blauwdruk voor hoe je nu keuzes maakt.

Soms draag je onbewust, in het hier en nu, nog verantwoordelijkheden met je mee die niet van jou zijn. Bijvoorbeeld het verlangen om je ouders te plezieren, of het gevoel dat je moet compenseren voor wat zij tekortkwamen. Hierin ben je, loyaal als je bent, dan nog steeds aan het zorgen voor je ouders, omdat jij een goed kind wilt zijn voor hen. De rollen zijn als het ware omgekeerd. Dit kan je vrijheid ook nu nog beperken, omdat je keuzes dan niet werkelijk de jouwe zijn. Deze omkering van rollen noemen we ook wel parentificatie.

Echte autonomie ontstaat pas als je vrede kan sluiten met je verleden. Dit betekent niet dat je alles hoeft goed te keuren, maar dat je het accepteert zoals het is. Je erkent wat je hebt meegekregen – het goede én het moeilijke – en je bepaalt hoe je jouw eigen pad wilt bewandelen.

De balans tussen autonomie en verbondenheid

Autonomie betekent niet dat je alleen staat. Juist in verbinding met anderen ontdek je wie je bent. Maar die verbinding is alleen gezond als je trouw blijft aan jezelf.

Wanneer je jezelf verliest in relaties – door je aan te passen of je extreem in te leven in anderen – raak je verwijderd van je eigen waarden en behoeften. Aan de andere kant kan een te sterke focus op (vechten voor) rechtvaardigheid leiden tot eenzaamheid, omdat je de verbinding met anderen verliest.

De uitdaging is om je eigen pad te bewandelen terwijl je open blijft staan voor de ander. Dit vraagt vertrouwen: in jezelf én in het leven. Hoe ziet dat proces er gedurende je leven eigenlijk uit?

Crisis en existentiële angst als motor voor ontwikkeling

De Poolse psychiater Kazimierz Dąbrowski stelde dat groei vaak voortkomt uit positieve desintegratie – het proces waarbij iemand door innerlijke conflicten en crises heen moet (als het ware uiteenvalt) om op een dieper niveau van zelfbewustzijn en autonomie uit te komen. In elke levensfase krijgt dit een andere betekenis en tegelijkertijd komt telkens de vraag op: Wie ben ik werkelijk? Het is een zoektocht naar bewustwording, zelfstandigheid en vrijheid om te zijn wie je echt bent. Én het gaat gegarandeerd gepaard met angst en schaamte.

Jonge volwassenheid

De zoektocht naar onafhankelijkheid en zelfontdekking

De overgang van adolescentie naar jonge volwassenheid is een periode van intensieve verkenning van je identiteit. Dit is het moment waarop je uit de schaduw van je opvoeding treedt en begint te ontdekken wie je werkelijk bent. De zoektocht naar autonomie komt vaak tot uiting in het streven naar onafhankelijkheid van je ouders en familie.

Deze fase kan het begin zijn van positieve desintegratie: de ervaring van onzekerheid en innerlijke onrust, die uiteindelijk kan leiden tot een dieper inzicht in jezelf en je waarden. In deze periode ervaar je misschien de pijn van het afscheid nemen van de verwachtingen van anderen, maar juist daar begint de weg naar authenticiteit en innerlijke vrijheid.

Middelbare leeftijd

Het verlangen naar zelfverwezenlijking

Naarmate je verder komt in het leven, begint de vraag steeds luider te klinken: Leef ik het leven dat ik echt wil? De zoektocht naar autonomie verschuift van het ontdekken van je identiteit naar het herzien van je keuzes en de vraag of ze wel in lijn zijn met jouw diepste waarden. Deze periode kenmerkt zich vaak door herbezinning en het herijken van je leven. Met loslaten wat jou niet meer dient.

Deze fase kan gepaard gaan met momenten van innerlijke spanning of zelfs crisis – dat wat je altijd deed lijkt niet meer te werken, je bent daarin namelijk een deel van jezelf verloren. Of je komt in een rouwproces omdat je ziet en erkent wat je niet hebt gekregen wat je wel nodig had. Misschien kom je in een burn/bore-out, een scheiding, depressie. Maar ook in dergelijke crises kunnen deze momenten van desintegratie (de confrontatie met onopgeloste innerlijke conflicten, waardoor je als het ware uiteenvalt) uiteindelijk leiden tot een nieuwe integratie van je waarden en jezelf op een dieper niveau. Mits je het proces aan durft te gaan.

Latere levensjaren

Innerlijke vrijheid en het omarmen van kwetsbaarheid

In de latere levensjaren verschuift de betekenis van autonomie naar een dieper niveau. Hier gaat autonomie niet meer alleen over externe keuzes en onafhankelijkheid, maar over het loslaten van controle en het omarmen van kwetsbaarheid. Je hebt geleerd dat niet alles in het leven maakbaar is, en dat echte vrijheid komt wanneer je accepteert wat er is.

Deze fase betekent niet dat je alles “opgelost” hebt, maar dat je door eerdere crises en innerlijke conflicten heen bent gegroeid. Je hebt jezelf opnieuw leren zien – niet door de ogen van anderen, maar door je eigen authentieke lens. De autonomie die je in deze levensfase hebt gevonden, komt van een innerlijke vrijheid die niet meer afhankelijk is van externe goedkeuring, maar van de acceptatie van jezelf in het nu.

De rol van angst en schaamte

Echte autonomie vraagt dus om de moed jezelf te laten zien zonder maskers, te leven vanuit jouw diepste waarden. Maar precies daar liggen de uitdagingen. De angst om afgewezen te worden, niet genoeg te zijn, of te falen, kan je verlammen. Deze existentiële angsten raken aan onze kwetsbaarheid: het gevoel van ‘naakt zijn’ in het leven.

Schaamte versterkt dit. Het is die fluisterende stem die zegt: Je bent niet goed genoeg. Je doet er niet toe. Doe maar nou maar gewoon, zo speciaal ben je niet. Schaamte trekt je naar binnen, laat je jezelf verstoppen, maakt je klein en maakt het durven kiezen voor jezelf heel moeilijk.

Deze gevoelens kunnen zo intens zijn dat ze telkens als obstakels werken op jouw weg naar autonomie. Vaak proberen we dergelijke gevoelens ook zo veel mogelijk te vermijden. Veel mensen reageren hier bijvoorbeeld op door (extreem) controle te zoeken in de vorm van perfectionisme, het najagen van succes, of juist door het vermijden van moeilijke situaties. Of door te vechten voor gelijk en om gezien te worden. Helaas brengen deze strategieën je alleen maar verder weg van jouw authentieke zelf. Want hoe harder je vecht om gelijk te krijgen of om gezien te worden of hoe meer je je verstopt, hoe meer je de verbinding met jezelf en anderen verliest.

De paradox is dat autonomie juist ontstaat door je hart te openen en deze intense gevoelens aan te durven kijken. Autonomie gaat niet over controle, maar over overgave. Door je kwetsbaarheid toe te laten en te accepteren wie je bent, met al je imperfecties en daarmee tevoorschijn te komen. Angst en schaamte kunnen dan gaan werken als een motor onder jouw identiteitsontwikkeling, jouw weg naar authenticiteit.

“Het is dus niet de afwezigheid van angst en schaamte, maar het vermogen om ermee om te gaan, dat je uiteindelijk vrij maakt.”

Hoe kan je leren staan in jouw autonomie?

Het versterken van je autonomie vraagt oefening, zelfreflectie, en moed. Maar vooral ook tijd en levenservaring. Hier zijn een aantal stappen die je kunnen helpen:

  1. Sta stil bij jezelf: Neem de tijd om je bewust te worden van wie je bent. Stel jezelf vragen zoals: Welke waarden zijn belangrijk voor mij? Wat maakt mij uniek? Welke overtuigingen sturen mijn gedrag?
  2. Durf te kijken naar je angst en schaamte: In plaats van deze emoties te vermijden, kun je ze zien als signalen. Door het niet weg te duwen maar er nieuwsgierig naar te kijken, ontdek je wat het je wil leren over jezelf. Het zijn namelijk hele menselijke emoties. Vraag jezelf af: Wat wil deze angst me vertellen? Waar mag ik wellicht doorheen gaan breken? Met welke oude stemmen heb ik nog iets af te rekenen? Mag ik dingen anders/beter doen dan mijn ouders en toch geliefd zijn?
  3. Herken de patronen die door de generaties zijn meegegeven: Kijk naar de overtuigingen en verwachtingen die jouw keuzes beïnvloeden. Vraag jezelf af: Zijn dit werkelijk mijn waarden, of leef ik naar iets dat ik heb overgenomen?
  4. Versterk je autonomie in kleine stappen: Probeer jezelf te laten zien in veilige situaties. Begin klein, bijvoorbeeld door open en eerlijk te zijn over je behoeften in gesprekken met mensen die dichtbij je staan. Ontdek dan dat jouw behoeften en waarden gewoon gerespecteerd worden en ruimte kunnen krijgen als jij daar open over bent.
  5. Zoek (andere) authentieke mensen op: Authentieke mensen zijn in deze wereld, waar mensen zich laten leiden door angst, moeilijk te vinden. Je kan jezelf dus niet in alle situaties en bij iedere persoon helemaal laten zien. Dat is vaak een gevalletje ‘parels voor de zwijnen’. Zoek daarom naar relaties waarin je je kwetsbaar kunt opstellen. Authentieke relaties zijn een krachtige basis voor het groeien in autonomie.
  6. Durf los te laten: Autonomie vraagt om het loslaten van controle. Accepteer dat niet alles maakbaar is of het waard is om te bevechten en vertrouw erop dat je met uitdagingen kunt leren omgaan. Dat iets niet-weten helemaal niet erg hoeft te zijn en juist bewegingsvrijheid geeft.
  7. Durf te falen. Autonomie betekent niet dat je altijd alles perfect moet doen. Juist door fouten te maken en daarvan te leren, groei je. Wees mild voor jezelf (en anderen).
  8. Verwelkom elke crisis in je leven: crisis is vaak de aanleiding tot groei. Wanneer je durft te leren van een crisis, of deze nou groot of klein is, kom je weer een stapje dichter bij jouw authentieke zelf. Bovendien zijn crises ideale situaties om te oefenen in trouw blijven aan jezelf. Echt niet altijd leuk en makkelijk, maar wel louterend.

Autonomie en authenticiteit: een levenslange reis

De zoektocht naar autonomie en authenticiteit is dus levenskunst, geen eindbestemming. Voor hoogbegaafden, met hun intensiteit en gevoeligheid, kan deze reis extra uitdagend zijn, maar ook enorm verrijkend.

Teruggaan naar ‘hoe-het-heurt-gedrag’ lukt je niet meer als je eenmaal jouw authenticiteit hebt ontdekt en je angst en schaamte onderweg telkens durft aan te kijken. Uiteindelijk ligt de essentie van autonomie dus in dit eenvoudige, maar krachtige principe: jezelf laten zien – met al je kracht én kwetsbaarheid. Dáárin ligt de ware vrijheid.

Wil je leren hoe je sterker kunt staan in je autonomie en meer vanuit authenticiteit kunt leven?

Neem dan contact op. Dit proces is namelijk bepaald niet eenvoudig en vraagt geregeld om spiegeling, coaching en hulp. Wij lopen daarom graag een stukje met je mee en helpen jou in hoe je jouw unieke pad kunt bewandelen met gezonde eigenwaarde en zelfvertrouwen.